miercuri, 27 noiembrie 2013

Alo, radiologia? Aveţi cornuleţe proaspete?


Ieri am sunat la două centre medicale din oraş, în vederea unei radiografii de coloană vertebrală. Am scolioză de foarte mulţi ani şi de la un timp a început să mă sâcâie. Medicul de familie m-a trimis la radiografie, urmând să decidă apoi dacă recomandă gimnastică medicală sau mă trimite la specialist, să-mi recomande ăla ce-o şti. 

Primul centru
- Bună ziua, aş dori o programare pentru o radiografie completă de coloană, diagnosticul blabla...
- Bună ziua. Doriţi o radiografie?
("De ce, aveţi radiografii de vânzare?"). 
- Da, de coloană, completă, diagnosticul cutare. 
- Aveţi trimitere de la medic?
- Da, de la medicul de familie. 
- Vă rog să-mi citiţi ce scrie pe trimitere. 
Eram în ofsaid, nu luasem "docomentul" cu mine (zic "nu-l luasem" pentru că am sunat în pauza de la serviciu; la ora 18, când ajung acasă, eventual paznicul dacă mai e de găsit la centrul de radiologie; şi am puternica bănuială că el nu răspunde la telefon).
- Nu vă pot face programare dacă nu-mi citiţi exact ce scrie pe trimitere.
Îmi aduceam vag aminte că apăreau pe-acolo nişte prescurtări şi nişte iniţiale, dar n-aş fi fost în stare să le redau.

Îmi iau la revedere şi sun la al doilea centru (ceva mai mare decât primul, înglobând mai multe clinici, inclusiv de radiologie), unde repet povestea: doresc aşa şi pe dincolo, am trimitere, când se poate obţine o programare şamd. 
- Deci doriţi o programare la radiologie. 
- ... ăăă, da, zic, uşor derutată. ("Dacă am sunat pentru o radiografie de coloană, cam la ce secţie crezi c-aş dori programare? La ORL?")
- Noi nu facem programări la radiologie. 
A, nu? Dar aveţi clinică de radiologie, mă scuzaţi. Ce faceţi, cornuleţe cu nucă?
-Trebuie să vă faceţi o programare la medicul nostru radiolog (să n-am parte de Joiţica dacă am înţeles cum îl cheamă), care evaluează situaţia şi vă dă trimitere la radiografie.
-... aha. 
(Probabil "aha-ul" ăsta a sunat foarte stupid, dar aşa mă simţeam şi eu. Cum adică, vin cu trimiterea de la medicul de familie la un alt medic, care îmi dă apoi şi el trimitere la o investigaţie pentru care eu am deja trimitere? Mâna sus care mai pricepe ceva).
- Bine, îmi puteţi face o programare la medicul radiolog?
- Nu, trebuie să sunaţi la numărul 0921-şi-oricum-nu-mă-mai-interesa.
Mulţumesc, la revedere ("da' sigur nu faceţi cornuleţe cu nucă?"). 

Am sunat azi din nou la primul centru, am recitat ce scria pe trimitere şi am obţinut o programare - pe 19 decembrie mă duc cu curca la raze. La propriu :D 

Disclaimer: a nu se înţelege că aş avea de comentat la adresa sistemului medical german. Nu e vorba de asta. Sunt de părere că un pacient de aici are, în general, "cărţi" mai bune, doar prin simplul fapt că e bolnav în Germania şi nu în alte părţi. 

Dar birocraţiaaaaaa îmi face nervii franjuri. (De fapt nu ştiu dacă "birocraţie" e cel mai potrivit termen în context, dar cum altfel s-ar putea descrie învârtitul în jurul cozii de la cel de-al doilea centru?).

Niciun comentariu: