marți, 11 iunie 2013

Biiiip :D


Tocmai am aflat și tocmai m-am enervat. Concertul lui Andrea Bocelli, care trebuia să aibă loc pe 16 iunie la Bayreuth, a fost anulat pe motiv de vânzare slabă a biletelor. În urma investigațiilor unui ziar regional rezultă că, din întregul turneu, aici a fost vânzarea cea mai proastă.

Evident, explicația organizatorilor a fost cu totul alta - au bălmăjit ceva referitor la niște obligații contractuale ale tenorului, din care cauză trebuie să rămână în Statele Unite cu două zile mai mult decât era planificat, astfel nemaiputând susține concertul programat duminică. Aha, cum să nu. Gogoșile la desert. Un management atât de profesionist ca al lui ar fi bulibășit de maniera asta un turneu european? Om fi având pene pe spate?

Am niște nervi de nici nu mă pot concentra să scriu ca lumea. Ăsta e nivelul culturii în partea asta a Germaniei, după cum se vede. Consumă reality show-uri pentru retardați, râd la glume tembele și nu-i interesează concertul unuia dintre marii tenori ai lumii. 

De fapt, nu știu de ce naiba mă surprinde; spre exemplu, reacția Insipidei Somnoroase, când le-am povestit într-o zi că mă duc la concertul ăsta, a fost aceea de a-și miji batjocoritor ochii, scălâmbând faptul că Bocelli e nevăzător. I-am replicat sec, spunând că altele sunt aspectele care-l fac să fie deosebit, dar nu mi-am făcut nicio clipă iluzii că ar pricepe.

Prin urmare, am nervi (îmi dau seama că mă repet, dar nu vreți să știți ce expresii din filmele lui Tarantino îmi trec prin cap :D Cine e fan Tarantino, știe la ce mă refer). Majori și periculos de mulți - ei, nervii. Nu e ca și cum ar fi fost visul vieții mele concertul ăsta, dar mi l-am dorit, m-am bucurat în perspectiva lui și l-am așteptat din ianuarie, de când am cumpărat biletele. 

La naiba. Cred că ar trebui să ne mutăm :D Altfel stau lucrurile într-un oraș mai mare, cu mai multă deschidere culturală, și am trăit eu însămi destule situații de natură să confirme asta.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt putintel siderata. Adica faptul ca omul e nevazator s-a vrut a fi... argument? Ca nu-mi revin. There is so much wrong there.
Rox

Greta spunea...

@Rox, nici mie nu-mi venea să cred ce tâmpenie a dat din ea - dar mă mir tot mai puțin pe măsură ce realizez, din exemplele de zi cu zi, cât de limitată și sărmană cu duhul e creatura aia. Sper însă că e un exemplu izolat...

Unknown spunea...

Îmi pare rău pentru concertul amânat. Iar despre ce a putut scoate pe gură colega ta, nu comentez nimic, că n-are rost...mi se pare că e cam limitată, să zic aşa, frumos şi elegant.

Greta spunea...

@Ale, și mie îmi pare rău (tot e bine că mi-au mai trecut nervii între timp :D). Pe de altă parte însă, am citit niște recenzii și am descoperit că după concertul de la Berlin (din cadrul aceluiași turneu și care a avut loc luna trecută), publicul a fost cam dezamăgit și a lăsat niște recenzii nu tocmai roz. Aparent, orchestra și soprana invitată s-au auzit mai bine decât Bocelli însuși, fapt destul de iritant de altfel. Deci, până la urmă.... dacă n-a fost să fie, există un motiv pentru care n-a fost să fie. Încerc să mă consolez și eu :D
Cât despre colegă.... te doare capul. Vorba ta, fără comentarii, că nu știu ce s-ar mai putea spune. Atâta o duce mintea, atâta zice.

Anonim spunea...

Am fost la concertul lui Bocelli de la Bucuresti. Norocul meu ca am primit o invitatie de la o firma ca altfel sigur plangeam dupa bani.
Bocelli pe CD e una, live nu mai e deloc aceeasi chestiune. Nu mi-a placut. Am fost teribil de dezamagit. Daca n-ar fi fost Angela Gheorghiu as fi plecat la pauza. Ea a meritat tot efortul meu de a rezista pana la sfarsit.
Si sa stii ca nu e nici pe departe unul dintre cei mai mari tenori ai lumii.
Daca il admiri iti recomand sa nu te duci niciodata la un concert de-al lui. Vei fi dezamagita.

V.

Greta spunea...

@V., după cum spuneam mai sus și Alexandrei, am citit niște opinii ale celor care-au fost luna trecută la concertul de la Berlin și, acum, tu confirmi ce spun și ei. Se pare că într-adevăr concertul lui Bocelli e ca pomul lăudat.
Îți mulțumesc mult pentru ce mi-ai spus, chiar că începe să nu-mi mai pară rău. Cu atât mai mult cu cât nici biletele n-au fost taman ieftine, deci probabil aș fi bocit după bani :))
Cât despre admirat.... hmmm și iar hmmm. Cam mult spus. Aș zice doar că-mi place și-l respect pentru ce-a realizat, atât. Mă rog, suficient de mult încât să-mi fi dorit să-l văd live, dar nu cred că pot vorbi de admirație.

Anonim spunea...

Hm! Eu am fost un mare admirator al sau, pana la un moment dat... Stiu ca am vazut un documentar acum ceva timp in care un specialist in ale muzicii ii recomanda sa se hotarasca. Ori canta doar opera, ori ramane la cantonete si alte cantece mai "usurele". Asta pentru ca, spunea el, combinand prea mult cele doua genuri, nu va canta bine nici una nici alta.
Ceea ce inclin sa-i dau dreptate dupa ce-am vazut si ascultat acum o luna (cred).
Atunci cand interpreteaza muzica mai...de divertisment, ca sa ma exprim asa, e foarte placut auzului. Cand o da pe muzica "grea"...lasa de dorit.
Ma rog, este punctul meu de vedere, a unui om care nu are pretentia a se pricepe la muzica.
Angela Gheorghiu in schimb a fost fantastica. O adevarata artista. Si are o voce fenomenala. Puternica, dar foarte placuta. In duetele cu Bocelli era de departe mult, mult mai buna si-l acoperea cu totul.
Poate ca sunt si un pic subiectiv in ce-l priveste pe Bocelli. In momentul in care am auzit ca a divortat, dupa ce a devenit celebru, nu mi-a mai placut atat de mult.
Recunosc ca si asta m-a influentat putin...

V.

Greta spunea...

@V., a dat și Angela Gheorghiu o chiflă.... uite, reascult-o aici; nu e nevoie să fii muzician ca să-ți dai seama că intră prea sus, își dă seama că nu poate duce piesa mai departe în tonalitatea respectivă și cere orchestrei să reia.

http://www.youtube.com/watch?v=q7fW5tr-KN8

Pe mine chestia asta m-a dezamăgit. De acord, se întâmplă, dar parcă prea a fost din topor, la nivelul ei.

Sunt însă convinsă că ai dreptate spunând că-l acoperea, fiindcă asta a fost și opinia unor spectatori de la Berlin: că soprana care l-a acompaniat s-a auzit mult mai bine decât el pe tot parcursul recitalului. Ceea ce ridică semne de întrebare serioase referitor la el și vocea lui.

Una peste alta, mă surprinde povestea asta. Poate că sună naiv, dar avusesem așteptări mai mari de la Bocelli. Unele nerealiste, acum îmi dau seama.

Anonim spunea...

Trebuie sa recunosti ca desi toata lumea fredoneaza melodia asta, inceputul este destul de dificil, mai ales daca nu ai cantat-o niciodata si nici macar nu e stilul tau.
In fine, nu-i caut scuze, dar melodia a fost cantata la penultimul bis, daca nu ma insel, in mod sigur fara vreo repetitie, pentru ca musiu Bocelli a venit in Bucuresti cu vreo 3-4 ore inainte de spectacol.
tipa a fost de milioane. E mare lucru sa faci haz de greselile tale.
Bai, eu n-am placut-o niciodata pe Angela Gheoghiu. O stiu de cand era pustoaica si venea la Costinesti. Infatuarea exista inca de pe atunci.
Insa, in mai, a fost pentru prima data cand am vazut-o intr-un spectacol live si mi-a placut teribil. Trebuie sa recunosc ca este foarte buna si are o voce extraordinara. Cred ca printre cele mai bune voci ale lumii. Sunt convins ca nu exagerez.
Iti spun eu, daca vedeai spectacolul, comparant prestatia Angelei cu cea a lui Bocelli, mica ezitare de la sfarsit ar fi fost egala cu zero pe langa placerea simtita ascultand o voce ca a ei.

V.

thea spunea...

Cultura mea muzicala - pe partea asta - nu e deloc puternica, deci n-am ce comenta; dar mi-a placut sa urmaresc discutia voastra aici. Am tinut sa punctez asta :)

Greta spunea...

@V., ca persoană nu-mi place nici mie în mod deosebit - am citit despre câteva ifose de-ale ei care o fac foarte dezagreabilă - dar ca soprană, este una din cele mai mari (și eu sunt convinsă că nu exagerezi :) ). N-am văzut-o niciodată live, dar a cântat cu marile orchestre din lume, cu atâția dirijori de calibru, asta trebuie să însemne ceva.
Mă rog... nu sunt decât consumator de muzică (și nu unul instruit în domeniu), deci nu mă hazardez să mă pronunț pe tema falsetului Angelei Gheorghiu mai mult decât am făcut-o deja :)
În altă ordine de idei, și apropo de ce spune Thea... îți mulțumesc pentru un dialog foarte agreabil :) Chiar îmi face plăcere să port astfel de discuții :)

@Thea, mulțumesc, și mie mi-a plăcut discuția cu V. :) Uneori îmi pare rău că nu cunosc mai multă muzică, astfel încât să o pot asculta mai autentic, dacă se poate spune așa.